İspanyol savunma şirketi Indra, bir bağlı şirketinde fidye yazılım olayı yaşandığını doğruladı
The Gentlemen grubunun sızıntı sitesinde listelediği Indra, olayın kritik olmayan bir ortamla sınırlı kaldığını ve operasyonların etkilenmediğini açıkladı.
İspanya'nın önde gelen savunma ve teknoloji şirketlerinden Indra Group, bağlı şirketlerinden birinin fidye yazılım saldırısından etkilendiğini doğruladı. Açıklama, The Gentlemen fidye yazılım grubunun şirketi sızıntı sitesinde listelemesinin ardından geldi.
Şirketin açıklaması
İspanyol siber güvenlik yayını Escudo Digital'e 1 Temmuz 2026'da açıklama yapan Indra, olayın etkisinin asgari düzeyde kaldığını belirtti. Şirkete göre:
Reklam- Saldırı yalnızca bir bağlı şirketi etkiledi ve kritik olmayan bir ortamla sınırlı kaldı.
- Grubun operasyonları etkilenmedi, hizmetler normal şekilde sürdü.
- Olay, şirketin CSIRT ekibi tarafından kontrol altına alındı; riskin grubun diğer şirketlerine yayılmadığı ifade edildi.
- Saldırının nasıl gerçekleştiği hâlâ inceleniyor ve güvenlik kontrolleri güçlendiriliyor.
Hangi bağlı şirketin etkilendiği açıklanmadı.
Grubun iddiası
The Gentlemen, Indra'yı sızıntı sitesine ekleyerek şirkete ödeme için yaklaşık 9-10 günlük süre tanıdığını öne sürdü. Fidye tutarı kamuoyuyla paylaşılmadı; grubun hangi verileri ele geçirdiğini iddia ettiği de net değil. SiberMagazin, grubun elinde olduğunu iddia ettiği verileri görmedi ve doğrulamadı.
The Gentlemen, 2025 ortasında ortaya çıkan ve Qilin ekosistemiyle bağlantılı bir alt gruptan türediği değerlendirilen bir hizmet olarak fidye yazılım (RaaS) operasyonu. 2026'nın ilk yarısında en aktif gruplar arasına yükselen yapı, haziran ayında kurban sayısında Qilin'i geride bıraktı.
Neden önemli?
Indra, uluslararası basında NATO yüklenicisi olarak tanınan bir şirket. Bu tür şirketlerin bağlı şirketleri ve tedarik zinciri halkaları, ana yapıya göre daha zayıf korunduğu için saldırganlar açısından cazip hedefler olabiliyor. Şirketin hızlı açıklama yapması ve etkiyi sınırlı tutması, segmentasyonun önemini bir kez daha gösteriyor.
Ne yapılmalı?
- Bağlı şirket ve iştirak ağları ana ağdan segmentlere ayrılmalı, ortak kimlik altyapıları sıkı denetlenmeli.
- Savunma sanayii tedarikçileri için ortak güvenlik asgari şartları ve düzenli denetim uygulanmalı.
- Sızıntı sitesi takibi, tedarikçi risk yönetiminin bir parçası haline getirilmeli.
- Olay müdahale planları, kamuya ve müşterilere iletişim adımlarını da kapsamalı.